Kui palju mune saan päevas süüa ilma kõrvalmõjudeta?

Paljude aastate vältel avaldasid terviseeksperdid suuniseid, mis avalikkusele hoiatas munade tarbimise piiramist, kuna munakollastes toidus sisalduv kolesteroolisisaldus oli suur. Uuringud on näidanud, et paljudel inimestel võib olla muret, sealhulgas munakollased, regulaarselt, mistõttu pole alati lihtne mõista, mitu muna on igapäevaselt tarbitav. Teie toitumise üldine koostis võib olla olulisem kui palju mune, mida sa sööd, kui määratakse haiguse risk.

Munade ja südamehaiguste oht

Igal suures munas on umbes 186 milligrammi kolesterooli. Soovitati inimestel pikema aja jooksul oma kolesterooli tarbimist piirata kuni 300 milligrammi, kuid 2015. aasta toitumisuuniste nõuandekomitee teaduslik aruanne enam seda soovitust ei toeta. Tegelikult märgib komitee, et toidu kolesterool ei ole toitaine, mis võib olla ülemäärase tarbimise oht. Tervislikel inimestel ei söö ühe kuu muna päevas, sest see suurendab südamehaiguste või insultide ohtu Artikkel, mis avaldati British Medical Journalis 2013. aastal. Suhkurtõvega inimestel võib selle tarbimise taseme puhul siiski esineda suurenenud risk. Ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringus oli 2015. aastal pisut teistsugused tulemused, mille puhul ei täheldatud suurenenud insuldi või südameinfarkti riski, kui vähemalt üks muna päevas söödas, kuid kellel on suurenenud südamepuudulikkuse risk meestel – aga mitte Naised – sel määral tarbimisega.

Munad ja diabeedioht

Munasarjade ja diabeediriskiga seotud uuringutulemused on vastuolulised. Kuigi Ameerika ajakirjas The Clinical Nutrition Journal 2013 avaldatud metaanalüüs leidis, et munade söömine ei suurenda tervislike inimeste südamehaiguste ohtu, leidis ta potentsiaalselt suuremat riski 2. tüüpi diabeedi tekkeks neile, kes võtsid vähemalt ühe Muna päevas. 2009. aastal Diabetes Care’is avaldatud teine ​​analüüs näitas diabeedi mõnevõrra suurenenud riski isegi madalama tarbimise taseme kui ühe muna päevas nii meeste kui ka naiste hulgas. Teisest küljest avaldas diabeedi, metaboolse sündroomi ja rasvumise: sihtmärkide ja teraapia 2014. aastal süstemaatiline ülevaade, et teatud tüüpi toidused, mis sisaldavad mune, võivad vähendada nii metaboolse sündroomi kui ka II tüüpi diabeedi riski.

Munad ja üldine surmaoht

Kuigi 2008. aastal avaldatud American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuring näitas, et munatarbimine ei olnud seotud südamehaiguste riskiga, leiti, et inimestel, kes söövad seitse või enam muna, oli pisut kõrgem suremuse oht. Diabeetikute puhul oli see suremusrisk kaks korda kõrgem nende seas, kes söövad seitsme või enama muna nädalas võrreldes nendega, kes söövad alla ühe muna nädalas.

Munad tervisliku toiduna

Aastal 2013 Metabolism avaldatud uuringus märgiti, et metaboolse sündroomiga inimesed näitasid oma kolesterooli taseme paranemist ja said vähem insuliiniresistentsust, kui nad võtsid päevas tervet munariiki osa toidust, mis sisaldas mitte rohkem kui 30 protsenti süsivesikute energiast. Teises uuringus, mis avaldati 2011. aastal The British Journal of Nutrition, leiti, et 2. tüübi diabeediga inimestel, kes võtsid kaks muna päevas, oli kolesterooli parem parandamine kui inimestel, kes söövad 3,5 untsi leiva valku munade asemel, samuti parandasid vererõhku ja verd Suhkru kontroll ja kaalukaotus. Mõlemad rühmad järgisid kalorsusega dieeti, saades süsivesikutele 40 protsenti kaloreid ja 30 protsenti kalorit iga valgu ja rasva kohta. Need tulemused näivad toetavat toitainetes 2015. aastal avaldatud ülevaate artiklit, milles märgiti, et munatarbimist ei saa üksi arvesse võtta – see on kogu toitumine, mida tuleb arvesse võtta.

Vaba munade valimine on parim, kui teil on võimalus, sest need munad kipuvad olema toitevamad. 2007. aastal Eames Earth News’is avaldatud artikli kohaselt on need munad küllastunud rasvade ja kolesterooliga võrreldes madalamad kui tavalised munad, samuti on olemas rohkem olulisi toitaineid, sealhulgas beetakaroteeni, oomega-3-rasva ja A- ja E-vitamiine. Need, kes Soovivad süüa rohkem kui üht muna päevas, võib soovida kasutada tervetest munadest ja munavalgetest võimalikke riske vähendamaks, kuna munade söömisega kaasnevad suuremad terviseriskid põhjustavad munade kolesterooli.

Muna tüüp